Omfavnende Melbourne.
Vi kom til Melbourne den 24. januar. I Melbourne bor der lidt færre end i Sydney ca. 5,1 mio, men de er spredt ud på et meget større areal. Man kan køre over 100 km fra den ene del af byen til den anden. Så det tager lang tid at komme igennem hele byen. Vi skulle bo hos en bekendts veninde Piritta, som var gift med en australier der hed Ashley. Vi sad på en lille cafe uden for st. Kilda og ventede på at blive hentet. St. Kilda er et meget populært område, og egentlig kun en forstad til Melbourne med seks km ind til selve centrum.
Det er et område, hvor alle samfundslag samles, fordi her er plads til alle. Her er fyldt med cafeer, små butikker, pubber, og særlig kendt er de små kagebutikker, da det jødiske kvarter holder til her. Der er en skøn havnepromenade med svajende palmer, og på stranden kan man nyde havet ud til Port-Phillip bugten, mens man senere på dagen kan forlyste sig i Luna Park, som også er for børnefamilier. Her er livligt døgnet rundt, og især backpackere nyder denne del af byen, som nærmest er samlingsstedet, på grund af det store udvalg af billige hostels, udflugts bureauer, barer, cafeer, parker og et aktivt natteliv.
Sightseeing i Melbourne
I den første uge gik vi på sightseeing og var rundt for at kigge på hostels, for vi ville ikke være bekendt at blive boende i for lang tid hjemme hos de to bekendte. I den første uge var vi i byen med Piritta og Ashley, og en masse af deres venner. Melbourne er meget mere afslappet og tolerant, og mere en hippie stad i forhold til Sydney. Vi besøgte en pub, men var lige akkurat kommet for sent til den ugentlige autografskrivning fra alle de medvirkende i ”neighbours” så der var vi uheldige. Neighbours var en australsk Tv-serie, som blev vist i dansk fjernsyn i 90 érne. Den handler om 3 familier i en forstad til Melbourne, som oplever helt almindelige dagligdags problemer og konflikter, som løses i fællesskab med familien.
Dagen efter fandt vi et sted, hvor vi kunne bo den næste uge. Det var et lille pensionat med ca. 10 dob. værelser. det var billigt i St. Kilda, men det var noget gammelt møg. Vi blev enige om at til den pris ville vi godt tage chancen og se om vi fik bed bugs. Bed bugs er små blod spisende parasitter, som primært holder til i stof, som bruges af mennesker, da de gerne vil være tæt på sit foder som er menneskeblod. De er svære at komme af med, hvis først man er angrebet, og de er ret ulækre. Man bliver bidt af dem når de spiser, og oftest får man røde pletter og irritation på huden, mens nogle ingenting mærker. Heldigvis fik vi ikke bed bugs, og det viste sig at vi blev vældig glade for stedet.
Melbourne ZOO
Vi havde brugt tiden på sightseeing i Melbourne, vi besøgte bl.a deres Zoo, hvilket jeg bagefter fortrød inderligt. Jeg havde slet ikke forudset, at de dyr jeg nu stod og beundrede i et trist bur, ville jeg senere møde ude i den fri natur i deres helt naturlige og rette omgivelser. Heriblandt koalaen, kænguruen, krokodillen, emuen, strudsen, osv. Jeg har lige siden haft et anstrengt forhold til zoologiske haver, men prøver at se det gode i dem. Jeg kan da heller ikke sige mig fri for at have besøgt nogle senere i livet, som da jeg fik børn og de skulle have fornøjelsen af at se dyrene i virkeligheden. Men jeg syntes ikke spor om det.
Den 30. januar skulle vi se finalen i Australian Open, folk var ellevilde fordi landsmanden Lleyton Hewitt var kommet i finalen mod russiske Marat Safin. Desværre tabte Hewitt finalen, men det var en stor ting at han var nået så langt, da Australien ikke havde haft nogen der var nået til finalen siden 1988, hvor Patrick Cash desværre også tabte til Mats Wilander. Vi sad udendørs og så kampen i Melbourne på en storskærm, og der var en fantastisk stemning. Vi mødte nogle andre danskere, som også have fundet vej til denne kæmpe sportsbegivenhed. Det var en varm dag, 30 grader, og vi havde taget de små hyggelige karakteristiske sporvogne fra St. Kilda ind til storbyen.
Verdens største sporvognsnet
Melbourne har verdens største sporvogns net med over 250 km spor. I centrum kan man hoppe på den sporvogn der hedder “city circle trams” som er helt gratis. Det er lidt utroligt at tænke på at byen først blev grundlagt i 1839, da nogle nybyggere ville slå sig ned, og købte jord af de lokale aboriginere. At byen “kun” er 200 år gammel i den forstand, at europæerne mere eller mindre kom og “stjal” landet fra dets oprindelige indfødte aboriginals, og påbegyndte koloniseringen, er bemærkelsesværdigt, især når man sammenligner med byer i Europa og resten af verden, der har historie som går tusindvis af år tilbage i tid.
Historie om Melbourne
I 1851 fandt man guld kun 115 km fra Melbourne, og det satte skub i den økonomiske vækst, og der skete en stor tilstrømning af folk fra hele verden, som kom til Australien for at prøve lykken som guldgraver. Sporvognen kommer forbi krigsmindesmærket “shrine of Remembrance”. Under 1. Verdenskrig i 1914 meldte 400.000 australier sig frivilligt til tjeneste, ud af en samlet befolkning på 5 mio. Det var til trods for at Australiens territorium på ingen måder var truet af krigen. Der faldt omkring 60.000 soldater, heraf halvdelen under det katastrofale forsøg på at indtage Dardanellerne i 1915.
Dardanellerne er et stræde i det nordvestlige Tyrkiet, som forbinder Marmarahavet med det Ægæiske hav. Slaget under 1. Verdenskrig fandt sted på Gallipoli halvøen fra februar til april 1915. Frankrig og det britiske imperium forsøgte at erobre Konstantinopel tilhørende det osmanniske rige, i dag kender vi Konstantinopel som Istanbul, og det osmanniske rige som Tyrkiet. Det osmanniske rige vandt slaget, med et tab på over 250.000 soldater.
Starten på 1.verdenskrig
1.Verdenskrig varede i næsten 4 år, med sin begyndelse i 1.8.1914 da det østrig-ungarske tronfølger par Frans Ferdinand og hans hustru Sophie blev myrdet i Sarajevo af en af en ung serbisk nationalist “Gavrilo Princip” den 28.06.1914. Mordet førte til den historisk omtalte “Juli Krise” som til sidst udløste 1.Verdenskrig da Østrig og Ungarn stillede Serbien et ultimatum. Krigen sluttede den 11.11.1918 kl.11.00, da der blev indgået våbenhvile mellem parterne. Dermed sluttede de forfærdelige krigshandlinger endelig, ovenpå et enormt tab af menneskeliv, i en krig man først havde forventet kun ville vare nogle måneder.
Afgang mod Great Ocean Road
Vi mødtes med nogle af vores venner som vi havde mødt i Sydney og havde en hyggelig aften. Søndag morgen den 6. februar havde vi pakket vores grej, og var klar til at forlade Melbourne efter 14 dages ophold. Vi skulle på en tur fra Melbourne til Adelaide via The Great Ocean Road. Vi skulle med bussen kl. 8.00 fra St. Kilda by. Se indlægget om turen til Great Ocean Road.