Kongerne i Jelling.Harald Blåtand. Gorm den Gamle

Jelling

Danmarkshistorien er ét langt eventyr på godt og ondt.  Når vi skruer tiden tilbage til vikingetiden, som var i perioden 800 til omkring 1050. e.Kr., var danskerne brutale krigere, der kæmpede for magt og rigdom.

Danmarks første registrerede konge.

Der har været meget tale om, hvem der var den første konge i Danmark. For det kan være svært at sætte nøjagtig navn på, fordi Danmark dengang var hersket af flere magtfulde mænd rundt om i landet. Der var altså ikke én samlet konge over hele riget, og fordi det ikke er nedskrevet noget sted, er det altså usikkert, hvem man egentlig kan kalde den aller første konge over Danmark. 

Det var først da Harald Blåtand, søn af Gorm den gamle, i 965 rejste den store runesten i Jelling og påberåbte sig som konge af hele landet, og dermed skabte det vi i dag kalder Danmarks Dåbsattest. 

Gorm Den gamle formodet levetid 908-959 ( regerede fra 936 – sin død)

Man ved ikke så meget om Gorm den Gamle. Han er født ca omkring 908-918 og han har måske haft en søn der hed Knud. Gorm  hørte til  Jellingdynastiet, der ifølge præsten Adam af Bremen, kom fra Norge eller Normandiet. Det var også her i Jelling han blev begravet, i en af de to store gravhøje.

Harald Blåtand flyttede ham senere ind i kirken under gulvet, til trods for at Gorm faktisk var stærk modstander af kristendommen. Man fandt et skelet i 1970’erne af en mand, der lå i en meget smuk dragt smykket med guldtråde. Man antager at det er Gorm og resterne af ham fortæller at han var mellem 35-50 år ved sin død, cirka 1.72 cm høj og almindelig bygget. Han havde gigt i ryggen og dårlige tænder.

Harald Blåtand regerede 959-987

Burde hvile i Roskilde domkirke og gør det alligevel ikke, der er nemlig kun et maleri af ham, og graven er tom. Det har den altid været. Han ligger derfor ikke med sin familie i Roskilde Domkirke. 

Præsten Adam af Bremen beviser at han regerede. bla via runerne og dét at han gjorde danerne kristne og byggede kirker i hele landet.

Harald mister magten i 980 érne. Fordi hans søn Svend Tveskæg planlægger et oprør mod Harald, som må flygte sydpå. Harald bliver hårdt såret og dør. Adam af Bremen siger at hæren fragter ham til Roskilde for at begrave ham, men ingen ved det, og idag aner ingen hvor liget er. Historikere mener det er en usand historie (spin) 

Harald Blåtand var en driftig konge 

Harald har haft alliancer syd for grænsen (bl.a. Polen) og med Norge. Han var en dygtig diplomat og intelligent. Han havde stærke alliancer med venderne/obotritterne (et folkeslag i Nord tyskland). Der findes en skriftlig kilde der fortæller om alliancen, nemlig en runesten der fortæller at Harald gifter sig med Tove, som er Kong Mistivojs datter og derved opnår en vigtig alliance. Harald er viljestærk og magtsyg, han er veluddannet og han ved hvad der foregår i Europa. 

Arkæologiske spor viser, at Trelleborg ved slagelse, som er en ringborg er bygget i perioden 970 til 980. Man mener det er Harald Blåtand der har bygget dem pga udseendet. Den stringente byggestil, hvor han manifesterer sin magt. Det ses sjældent. Kong Harald har blæret sig ved at bygge på den måde. Der ligger ringborge over det meste af Danmark og har krævet stor magt at få opført. Deres funktion, tror man, var at det skulle bygges som et forsvar, så han kunne vise at han kunne beskytte sit folk. 

Hvad er en runesten?

Runestenene blev i 1994 som det første danske emne tilføjet på Unescos verdensarvliste.

En runesten er et historisk monument, som er lavet til ære for nogen. Det er en personlig manifestation, som skal minde alle om hvem der har eller havde magten. Den man nævner på stenen, er typisk den man har magten fra.  Thyra har været ekstremt vigtig, fordi hun stod nævnt på begge runesten i Jelling. Nogle vil endda mene at Gorm aldrig ville være blevet konge hvis ikke han havde giftet sig med Thyra. Måske var det i virkeligheden Thyra som var landets første dronning, og startede kongerækken. Det kan man filosofere over. 

Den store sten er lavet af Harald Blåtand : Kong Harald Blåtand rejste stenen ca. 965 til minde om sine forældre, kong Gorm den Gamle og dronning Thyra (thorvi). Indskriften på den store sten lyder: Harald konge bød gøre disse kumler (‘dette mindesmærke’) efter Gorm sin fader og efter Thyra sin moder, den Harald, som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne.

Den lille sten er lavet af Gorm: Der står på stenen: “Gorm gjorde disse kumler (mindesmærke) efter Thyra, sin kone, Danmarks bod (Danmarks pryd/styrke)

De to runesten af Harald Blåtand og Gorm den Gamle
Runesten i Jelling

Thyra dronning fra 935 til sin død i 958

Thyra var Harald Blåtands mor og var gift med Gorm. Hun er nævnt på begge Jellingsten og på de fleste runesten der er funder rundt i hele Danmark. Hun har været meget vigtig, magtfuld og indflydelsesrig. 

Fortællinger giver Thyra æren for at bygge store borge og sætte store magter ud af spil. Thyra har været central for kongerækken og dens begyndelse. Adam af Bremen, en nordtysk præst, fortæller at Gorm kom fra et andet land. Og at Thyra kom fra en stormandsslægt i Danmark. Thyra har haft en stor politisk rolle. Hun var magtfuld og fra en vigtig slægt og svær at komme udenom, hvis man havde ambitioner og ville frem.

I sagaerne fortælles at Thyra var datter af den engelsk konge Æthelred af Wessex. Mens andre historikere mener hun kom fra Jylland fra en vigtig slægt med stor betydning. En slægt fra Sønderjylland, fordi hun er nævnt på rigtig mange runesten som er fundet i det område. De står som regel der hvor man har retten til jorden. Læborg stenen syd for Jelling, er sat til Thyra og fortæller ét bestemt ord om hende. Dét at hun er dronning. 

Runesten er typisk lodret stående med lodrette bånd, som man læser nedefra og op og med fingrene. På Læborg stenen står dette: Ravnunge-Tue huggede disse runer efter Thyre, hans dronning“. på Jellingstenen står der ikke at hun er dronning, men mor og kone. Ravnunge Tue huggede Læborg runen efter Thyra. Han var måske en jarl eller høvding. Hun har højest sandsynlig været dronning før hun blev gift med Gorm Den Gamle. 

Før kristendommens indførelse havde kvinder mere magt og blev oftere hørt. Det blev totalt ændret da kristendommen indføres. Hun dør før Gorm den Gamle i ca 950. Hendes grav har man aldrig fundet, men det formodes at hun ligger i en grav et ukendt sted, eller blev brændt på et bål. Historikere tror at skibssætningen i Jelling er lavet til Thyras ære, som er det største monument i hele skandinavien fra Vikingetiden. Deraf må man konkludere at hun var ekstrem vigtig. 

Kirken i Jelling

Da Harald Blåtand kommer til magten omformer han hele området i Jelling. Han placerer en gravhøj ovenpå skibssætningen som det første da Gorm dør. Harald laver vikingetidens største gravhøje og placerer kongens begravelse inde midt i skibssætningen, som egentlig var til dronningen. Man kan derfor mistænke Harald for at ville nedtone Thyras reelle betydning for Danmarkshistorien.

Han omkranser hele området med en gigantisk palisade som en massiv mur af egetræ, hvor tusindvis af træer er transporteret dertil. En kæmpe indhegning der er 4-5 meter høj og måler knap 1.5 km hele vejen rundt. På størrelse med 20 fodboldbaner. Det er et geometrisk centrum, som er matematisk og systematisk stramt lavet i en stringent byggestil, der skal symbolisere kristendommens indtog. Katedraler rundt om i Europa er bygget på samme måde, det ses, på de geometriske, symmetriske og matematiske elementer der indgår, og som  symboliserer det guddommelige i kristendommen. Også ringborgene Harald bygger  – er symboler på moderne kristne europæiske byggetradition, blot i nordisk kontekst. Et hedensk magtsymbol. 

Jelling monumentet var ren propaganda for Harald for at vise sin magt. Han ville vise hvor stor han var, og det lykkedes for ham.

Del hvis du har lyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *