Istanbul 🌎🇹🇷❤️
Et virvar af mennesker. Kultur der folder sig ud i alle verdens smukkeste 🌈 farver på din rejse til Istanbul.
Dufte af krydderier man ikke anede fandtes, et smil, en åbenhed og historie der rummer tusinde års spændende fortællinger om vikinger, handel, sultaner, religioner, krige og menneskets evne til at leve sammen trods forskelligheder og mangfoldige livssyn. ❤️
En by 🌎 der er smuk og trods de mange mio af mennesker alligevel forener tro, håb og kærlighed, og gør byen til et dejligt sted at være. Istanbul er bestemt et besøg værd 🇹🇷
Fakta / tips til rejse i Istanbul :
Ikke hovedstad i Tyrkiet, men den største by med 16 mio indbyggere. Byen er den by i verden med flest seværdigheder med hele 321 stk! + 1 time foran Danmark. Byens lange historie kan føres helt tilbage til stenalderen og kan som den eneste storby i verden prale af, at være placeret på to kontinenter.
Man betaler med tyrkiske lire, og man kommer længst med at hæve kontanter, da det ikke er alle steder man har held med visa kortet. Tyrkerne er ikke ret skrappe til engelsk, så kan man et par fraser på tyrkisk kommer man lidt længere. Man får MEGET for pengene i Istanbul. Middag for to 150 kr. En øl på bar 15 kr. En sodavand 8 kr. En kringle med nutella 4 kr. Et bæger frisk skåret frugt 15 kr. En ristet majs 5 kr. Man føler sig ret velhavende kontra danske priser.
Historie:
Byen var kendt som byzans, en græsk koloni tilbage i 667 f. kr. I 328 gjorde Konstantin den store byen til Romerrigets hovedstad under navnet “Nova Roma” men befolkningen kaldte den for Konstantinopel. Byen har haft en enorm politisk såvel som historisk betydning i hele middelalderen. Byen var hovedstad i over 1000 år, og på grund af sin beliggenhed var byen uindtagelig og overvandt mange udefrakommende angreb. Dog lykkedes det alligevel i 1453 de tyrkisktalende osmanner at indtage byen og vælte det så ellers mægtige romerrige.
Oplevelser:
Hagia Sophia “Hellig visdom”
På en rejse tiI Istanbul skal man opleve Agia Sophia. Agia Sophia kirken (nu moske) i Istanbul har vikingerne rejst til siden 900 tallet for at lade sig døbe og overgå fra nordisk mytologi til kristendommen. Navnet kommer fra det græske og betyder “hellig visdom” hvilket på tyrkisk betyder Agia Sophia. I dag er den moske og kan besøges gratis, på bakketoppen med udsigt over Det gyldne horn og Bosperus strædet. Kvinder skal tildækkes af tørklæde og man beder opdelt mænd og kvinder. Husk at tage skoene af inden du går helt ind i bederummet under den store kuppel.
Korsriddere plyndrede
Da de katolske korsriddere besatte Konstantinopel i 1204, blev den plyndret og alle guld og sølvskatte blev fragtet til Vesteuropa. Kort efter blev Hagia Sophia lavet til en katolsk katedral indtil 1261, hvor romere erobrede byen tilbage og gjorde kirken ortodoks, lige indtil muslimerne erobrede byen igen i 1453 og lavede den til moske. Det er gratis at komme ind i moskeen, men læs og se mere om det her inden besøget.
Da overdækkede man de kristne billeder i kirken eller helt fjernede dem. De afdækkede billeder blev i 1935 fremvist igen, da moskeen blev til et museum for byzantinsk og osmannisk kunst. I juli 2020 blev Hagia Sophia levet om fra museum til moske igen. I gallerierne er der i 1964 og 1975 fundet runer af vikingerne Arne og Halfdan som siges at have været ansat af det byzantinske rige som livvagter i ca 1000 års tallet.
Kuplen er 56 meter høj og 31 meter i diameter og blev bygget i 532 og den var kirke helt indtil 1453, hvor tyrkerne erobrede byen og lavede den til moske. Overfor Agia Sophia ligger Den Blå Moske som også er utrolig smuk og også et besøg værd.
Topkapi Paladset
En kort gåtur fra Hagia Sophia finder du Topkapi Paladset der ligger højt med udsigt til Det gyldne horn og Galata Tårnet. Den billigste entré koster 320 tyrkiske lira, som svarer til 135 kr. pr prs.
Sultanernes luksusliv
På det enorme palads kan man se hvordan sultanerne levede for mange år siden, og hvordan man dengang lavede mad, klædte sig, og der er en udstilling med våben og skatte fra det osmanniske rige. Paladset ligger i Sultanahmet, i den ældste bydel af Istanbul ned til Bosporusstrædet, som deler byen i en europæisk og asiatisk del. Topkapi paladset er placeret på den europæiske side.
De påbegyndte opførelsen i 1459 og den første sultan flyttede ind i 1465, Mehmed II. Flere sultaner der kom til efterfølgende ville ombygge i egen stil, og derfor er paladset ikke enw i byggestilen overalt, hvilket skiller sig ud i forhold til andre paladser. Sultanerne levede et liv i luksus og manglede hverken, pænt tøj, mad, tjenere eller kvinder.
Mad til 4000 mennesker
Et af de store køkkener i paladsets gårdlænger kunne lave mad til 4000 mennesker. Man kan godt se at gryde størrelsen er lidt større end vi kender den i dag. Og der boede så mange mennesker i paladset under sin storhedsperiode. Topkapi var sultanernes foretrukne palads helt frem til 1856, hvor sultan Abdúl Mecid valgte at flytte til det nybyggede Dolmabahce-palads, som ligger på den modsatte side af Topkapi paladset langs kysten.
Topkapi blev i 1921 omdannet til museum og åbent for besøgende, og et af de bedst besøgte attraktioner. Det anbefaler jeg på en rejse til Istanbul.
Harem
Sultanerne havde et harem på paladset, hvor der boede 300 slavinder i et af paladsets største rum. Harums rummet var forbudt for alle andre end kvinderne, sultanerne og deres sønner, samt eunukkerne der skulle bevogte slavinderne. Kvinderne kæmpede internt med hinanden for at få sultanernes opmærksomhed og opnå højere status som slavinde og få deres sønner accepteret til vigtige poster i sultanernes rige. Det var ikke alting fryd og gammen, og vejen til at opnå succes krævede sine ofre. Kvinderne var manipulerende og bedrageriske.