Sydney – Porten til eventyr

Sydney er en smuk metropol. Alt er rent og pænt, og det er nemt at komme rundt på sine gåben. Da jeg boede i Sydney, havde jeg en sædvanlig rute, som jeg elskede at gå rundt i byen. Jeg ville starte med at gå fra Kent street og ned mod Druitt street. På den modsatte side ligger Brooklyn Bridge deli, de har den lækreste lasagne, her var jeg tit inde og få frokost, og tog ofte en med på farten. Så gik jeg videre mod øst, og kom forbi Sydney Town hall, og mit supermarked “Woolworths” på min højre side.

Oasen i den travle storby

Jeg fortsatte videre ud af Park Street indtil jeg nåede til Hyde Park. Parken er som en dejlig stor grøn have inde midt i det travle CBD. Der er en skøn blanding af mennesker, lige fra den meget travle forretningsmand i jakkesæt, til husmoderen med barnevogn, til turister der kigger på deres kort og ikke kan finde vej, til mig der bare sad på en bænk og kiggede, med min lækre lasagne i skødet. 

Efter frokostpause i Hyde Park, hvor jeg også lige hilste på James Cook statuen og Anzac Memorial, gik jeg videre nordpå langs Hyde Park mod Botanisk Have. Men inden jeg nåede til haven, stoppede jeg lige ved St. Marys Cathedral, som er en smuk domkirke i gotisk stil. Lige efter Domkirken, kommer man til Hyde Parks Barracks, som er et museum, der fortæller de forfærdelige historier om de omkostninger koloniseringen havde for det oprindelige folk, aboriginerne i Australien. I modsatte ende af dette stykke af parken, ligger New South Wales Art Gallery, jeg har dog aldrig været indenfor, da kunst ikke siger mig det store, men bygningen er vældig beundringsværdig. Når jeg er forbi kunstmuseet kommer jeg endelig til Botanisk Have, og her er også fantastisk dejligt.

Historie og natur

I Sydney Botanical Garden, som er grundlagt for lidt over 200 år siden i 1816, er der plads til at hygge med familie og venner. Og kigge på tusindvis af forskellige planter. Der er workshops af forskellig kreativ art lige fra naturvidenskab til historiefortællinger om Australiens oprindelige befolkning og hvordan de levede i ét med naturen for tusindvis af år siden. Der er også mulighed for guidede ture rundt i haven, og der er både en café og en shop, hvor man kan købe plante frø, havebøger osv.  Jeg har gået igennem den have så mange gange, og elsker at komme i den.

St. Marys Cathedral
The Harbour

Når man går direkte igennem parken, via de små hyggelige stier, ender man til sidst ude ved vandet. Så snart man ser havet, drejer man til venstre. Så går man ikke langt via promenaden, før man får det mest vidunderlige outlook til Sydney Opera House. Det er så fortryllende hver eneste gang. Det er et miks af skønheden fra den Botaniske Haves, dufte, flora og fauna og den summende storbylarm man hører lidt på afstand. Og så er der havet, skyskraberne og det smukkeste ikoniske Operahus, som giver et helt særligt sug og en sjælden følelse, jeg aldrig før har haft i kroppen.  

Utzons Værk – Operahuset

Det er som ren terapi, når man så endelig kommer frem til den bedste udkigspost til Operahuset. Der kan man nemlig se ind på Circular Quay, med de store imponerende skyskrabere, som ligger helt ned til Canary Wharf, hvor de små færger ligger og sejler i rutefart hver 20.minut til bl.a Manly Beach.  Lidt længere væk kan man se Harbour Bridge, hvor trafikken suser afsted i de travle timer, nogle turister vandrer rundt på toppen, spændt godt fast i et virvar af sikkerhedsudstyr, og nyder udsigten deroppefra. Man kan sidde der på en bænk i timevis og stirre. Hvis jeg var kunstner, ville jeg blive voldsomt inspireret og forsøge at male det eventyr jeg så for mig. 

Forsinkelse

Jeg har aldrig selv været inde i Opera Huset, for jeg synes entreen var lidt dyr. Jeg havde overbevist mig selv om at den var flottest udefra, hvor det selvfølgelig var ganske gratis at kigge. Jeg synes det var ærgerligt at Jørn Utzon, som var den danske arkitekt der i 1956 havde tegnet Operahuset, aldrig selv nåede at se det stå helt færdigt. Byggearbejdet startede i 1959, men han forlod projektet i 1966, på grund af forsinkelser forårsaget af afgiftsstigninger og en politisk hårdknude. Operahuset åbnede først op for tilskuere i 1973 men Utzon, som døde i 2008, nåede aldrig tilbage til byen for at se det færdige resultat.

Fra Circular Quay, kan man tage de små gulgrønne færger over til Manly beach. Det er super hyggeligt, og det er et  rigtig flot view man får fra båden og ind mod Sydney Skyline. Turen tager kun 30 minutter, og de sejler mere eller mindre hele tiden. Hvis man er heldig kan man spotte legesyge delfiner, sæler eller endda pukkelhvaler i bugten. På Manly Beach er man ligesom trukket ud af storbyen til et mere fredeligt og afslappet landsbymiljø. Tempoet er her helt anderledes og man tillader sig selv at lade tiden gå i stå for et øjeblik. 

Dansk brød i Manly

Man kan både  surfe, paraglide, dykke og snorkle på den lækre fredelige strand. Der ligger en lille dansk bager i Manly, og den har jeg besøgt når jeg trængte til noget godt og lækkert brød og især rugbrød.  Man kan også tage færgen over på den modsatte side til Taronga Zoo, hvor man får en storslået udsigt ind over Sydney Skyline, Operahuset og Harbour Bridge. Her er over 4.000 dyr, og størstedelen af Australiens eget dyreliv er stærkt repræsenteret. 

En anden sejltur man også kan tage, er til den lille ø Cockatoo Island, som kun ligger en smuttur fra Circular Quay. Her kan man besøge et tidligere  straffefange fængsel. I slutningen af det 18. århundrede var der så meget trængsel i Londons fængsler på grund af stigende kriminalitet, at man valgte at sende fanger til “Great Southern Land” Mange af de fanger  blev sendt til fængslet på Cockatoo Island primært i  årene fra 1839 til 1869. Det var et ret brutalt sted, med umenneskelig lange arbejdsdage og overfyldte fængselsceller. 

Straffefanger på Cockatoo Island

Da de første fanger kom til øen i 1839 var det under sølle vilkår, de boede i telte med plads til maksimum 300 personer. Der boede dog langt over 500, og det er beskrevet i historiebøgerne at der ikke var vand på øen og at der vrimlede med giftige slanger. Hygiejnen var også helt utilstedelig. Toiletspande stod overfyldte dagen lang, og tiltrak rotter, bedbugs, lopper og andre ulækre sygdomme. Derfor skulle fangerne selv bygge fængselsbygningerne på øen. Og sidenhen byggede de både siloer til opbevaring af korn, samt andre bygninger der står rundt omkring i Sydney i dag. og ikke mindst den halvcirkelformede kaj   “Circular Quay”.  Fængslet er i 2010 optaget på Unescos verdensarvliste.

The Rocks

Fra min bænk kunne jeg se over til “The Rocks”, som ligger på modsatte side af Royal Botanic Garden. Er man på Sightseeing i Sydney, skal man forbi dette område, som er den ældste og mest historiske bydel af Sydney. Mange af bygninger er lavet af de berømte sandsten og rummer Sydneys grundlæggende historie. Det var her Kaptajn Arthur Phillip ankom den 26. januar i 1788 med 11 skibe og 730 straffefanger fra Storbritannien, fordi det ikke var muligt at sende de kriminelle til Nordamerika på grund af uafhængighedskrigen. Oprindeligt havde James Cook foreslået Arthur Phillip at sejle til Botany Bay, som lå 25 km længere sydpå. Men da de nåede frem fandt kaptajnen ikke stedet passende, og sejlede altså videre til Sydney Cove, det som i dag hedder Circular Quay.

Datoen den 26. januar er den dag i dag Australiens nationaldag “Australia Day” De fleste aboriginals kalder dog dagen for “invasionsdagen”. Straffefangerne blev henvist til det klippefyldt område som af samme årsag kom til at hedde “The Rocks” området blev primært beboet af søfolk, fanger og prostituerede og blev derfor betragtet som et slumkvarter og i 1790 bosatte rigtig mange aboriginals sig også i bydelen. 

George Street
The Rocks

Det historiske Sydney

I starten af 1900 tallet var mange bygninger i forfald og der udbrød byldepest,  regeringen besluttede derfor  at rive store dele af området ned for at bygge nyt. Det projekt gik dog i stå da 1. verdenskrig udbrød.   I forbindelse med at man begyndte byggeriet af Harbour Bridge i 1928 og til det stod færdigt i 1932, blev mange bygninger i området endelig revet ned og genopbygget. Man kan stadig se nogle af de kulturarvs beskyttede historiske bygninger  fx. the Dawes Point Battery og på George street ligger Four Season Hotel, som er placeret samme sted som, hvor det første fængsel blev anlagt.

Første henrettelse i Australien

Lige bag Four Seasons hotel på hjørnet af Essex Street, det tidligere “Gallows Hill” og Harrington Street, hænger en mindeplade fra 1788, hvor den første straffefange blev hængt. Han hed Thomas Barrett og var dømt til døden af flere omgange for at stjæle. Han var med på den første flåde, som blev sendt fra Storbritannien, og blev hængt den 27. februar 1788. Det ældste bevarede hus i Sydney er Cadman Cottage, som blev bygget i 1816. Det er et tidligere kontor for havnepolitiet, det ligger på George Street, som er hovedgaden i The Rocks, og som går hele vejen ind til Four Seasons Hotel. I dag er bygningen åben for offentligheden og fungerer som et informations center.

Læs mere om min rejse i Australien her.

Se video fra Sydney her:

Del hvis du har lyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *